Jardí de barri al carrer José María de Haro, València
El nou espai verd de proximitat al barri de Beteró es troba al darrer tram del carrer José María de Haro en la seua trobada amb el camí del Cabanyal en el districte Poblats Marítims. El projecte neix de la voluntat de les veïnes i veïns del barri, arreplegada per l’Ajuntament de València a través de la consulta ciutadana sobre inversions duta a terme l’any 2015.
S’enceta doncs un treball col·laboratiu amb els tècnics de l’Ajuntament, diferents entitats del barri i experts locals en biodiversitat urbana. Aquest intercanvi amb les futures persones usuàries ens ha permés tindre un coneixement més pròxim de l’ús que es fa dels espais, esbrinar els conflictes que puguen existir, conéixer els llocs que més i menys valoren i recollir propostes i desitjos per aquest nou jardí urbà.
Aquest nou espai ha sigut dissenyat per a fomentar la convivència entre els diferents col·lectius i grups d’edat amb la finalitat d’establir xarxes de suport al barri. D’aquesta manera, el jardí presenta dos ambients. Per un costat, inclou un ambient que recorda l’horta preexistent amb diferents paviments ceràmics i amb un espai d’acollida al camí del Cabanyal. Aquest dóna accés a un espai d’ús més intensiu amb dues àrees de jocs infantils amb criteris de sostenibilitat, seguretat i accessibilitat i dirigides a xiquetes i xiquets de diferents edats, taules i bancs per a celebracions del teixit social del barri i altres elements de mobiliari urbà com bancs de formigó correguts o altres bancs amb suport per a les persones més majors. La proposta també acull un ambient més íntim, un paisatge mediterrani de ribera, vinculat a la presència de l’aigua, al costat imparell del carrer José María de Haro.
El nou espai reforça el discurs del foment de la biodiversitat urbana iniciat a la ciutat de València per part del Servei de Jardineria de l’Ajuntament. Al jardí, la vegetació abundant i pròxima en tots els seus estrats serà la protagonista. S’han plantat 28 espècies arbustives i herbàcies i 15 espècies arbòries, a més de la mescla de llavors que compondran la praderia mediterrània. En l’ambient d’horta, la vegetació fa referència a l’ús agrícola que tenia la parcel·la. En l’accés amb el camí del Cabanyal destaca una araucària araucana i tres exemplars de palmera datilera recuperades. Els arbres fruiters també són recuperats, i entre aquests hi ha mandariners, llimeres, magraners, nispros, garroferes i una olivera. Els acompanyaran plantes ornamentals de flor amb aromes, textures i colors que aniran canviant amb el pas de les estacions. L’ambient de ribera mediterrània el componen un talús, una praderia i un parterre amb plantes autòctones. En aquesta zona es troba l’om preexistent. Al costat d’ell s’han plantat lledoners, freixes, xops i alzines. Entre els arbustos i lianes que cobreixen el sòl trobarem la sarsa, l’heura, el lligabosc, la murta i el llentiscle, entre d’altres. Es tracta d’una combinació d’espècies amb interés estacional que afavorirà l’aparició d’ocells i insectes pol·linitzadors, augmentant així la biodiversitat del jardí.
La meitat del jardí està destinada a superfícies vegetades. Així mateix, el 85% de la superfície del jardí ha sigut resolta amb materials permeables com la terra vegetada, la llamborda ceràmica i la terra morterenca, amb la idea que tota l’aigua de pluja es quede al mateix solar i filtre al subsòl per a poder estar a la disposició de la vegetació. El maneig de l’aigua al jardí respon als sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS) que minimitza la construcció de drenatge convencional.
En la praderia i en la zona més baixa de la parcel·la s’ha instal·lat un jardí de pluja. Aquest ajudarà a reduir els contaminants de l’aigua de les zones adjacents mitjançant la filtració de l’escolament de l’aigua a través de la vegetació i el sòl. Així mateix, les plantes ajudaran el seu buidatge mitjançant l’evapotranspiració. Els jardins de pluja contribueixen a la biodiversitat local i generen oportunitats per a hàbitats de xicotets animals, ocells i insectes.
D’aquesta manera, el parc de barri al carrer José María de Haro es converteix en un espai idoni per a introduir criteris de disseny socials i ambientals a una escala pròxima i comprovar els beneficis que a curt, mitjà i llarg termini tenen sobre la qualitat de vida i el benestar de les veïnes i veïns del barri de Beteró.
Client: Ajuntament de València
Emplaçament: València
Equip: Juan Català + Alejandra Català + Laura Garcia + Maria Pedro
Col·laboradors: Carolina Mateo + Óscar Ordóñez + Protec Proyectos
Any: 2016-2018